Wedstrijdkeuring: Bentheimer Waldlauf

flyer_startseiteDe feiten

Naam: De Bentheimer Waldlauf

Plaats:  Bad Bentheim, Duitsland (slechts enkele kilometers over de grens ter hoogte van Hengelo/Enschede)

Organisatie: Gemeenschappelijk initiatief van de Sportverenigingen SG Bad Bentheim, SV Bad Bentheim en TuS Gildehaus in samenwerking met de stad Bad Bentheim en het Kurcentrum “Thermalsole- und Schwefelbad Bentheim GmbH”.

Afstanden: 5km; 10km; 5km wandelen/Nordic-Walking wedstrijd.

Parkoers: Het parkoers gaat over plattelandswegen en bospaden in het “Bentheimer Wald”.

Start und finish in het park van het Bad Bentheimer Kurcentrum, Am Bade 1, 48455 Bad Bentheim. Inschrijfgeld: Kidslopen allemaal €3,00; 5 en 10km en de wandelafstanden allemaal €7,00;  Na-inschrijving €2,00 extra.

De voorbereiding

De Bentheimer Waldlauf is het toonbeeld van ‘Deutsche gründlichkeit’. Door de strakke organisatie is het voor de wedstrijdloper mogelijk om zich volledig op zijn eigen prestaties te richten. De parkeerfaciliteiten zijn prima geregeld door in ‘Feuerwehr’-hesjes gehulde vrijwilligers. De informatievoorziening, de inschrijving en het ophalen van startnummers en het bij de prijs inbegrepen functionele t-shirt; de Keurmeesters hebben geen foutje ontdekt. Opmerkelijk genoeg zijn er voor de ‘älter sacke’ al vanaf het 30e levensjaar aparte categorieën. Dit verhoogt de onderlinge strijd in de vestigingsstad. Een ander positief punt is de mogelijkheid om als team van vier lopers mee te strijden om de “Volksbank-cup”, aangeboden door de Grafschafter Volksbank. Voor het meedoen met deze ‘businessloop’ worden de normale inschrijfgelden gevraagd. En dat terwijl de teamleden ook nog mee kunnen strijden met de individuele dagprijzen. Zowel als Läuferquartett als individuele atleet meedingen: een combinatie die niet veel wedstrijden bieden.

Inschrijving  Startterrein

De wedstrijd

Het startvak is makkelijk te bereiken en de gemoedelijke sfeer zorgt ervoor dat niemand zich druk maakt om op het laatste moment invoegende wedstrijdlopers. De speaker kondigde zo nu en dan aan hoeveel tijd er nog zou verstrijken voor de start. Een minpuntje waren twee wedstrijdklokken die enkele seconden van elkaar verschilden. Een voorfietser wees de lopers het juiste parkoers en om onduidelijkheden te voorkomen waren er routepijlen op het wegdek gekalkt. Dezelfde kalk was ook gebruikt om boomwortels te markeren.

Het parkoers strekt zich uit ‘rund um’s Bad’. Na enkele krappe bochten in een parkje volgt er 2km ‘immer geradeaus’ over een bospad. Bij het verlaten van het bos kan de wind venijnig opsteken. Tijdens km 3 en 4 gaat het parcours over plattelandswegen met een lichte glooiing. De slotkilometer speelt zich grotendeels af in het Bentheimer Wald en wordt gekenmerkt door een zigzag-pad. Bij het verlaten van het bos is er nog zo’n 200m te gaan om de eindsprint in te zetten. Een erg gevarieerd parkoers dus. Een parkoers dat volgens de GPS van de Keurmeesters ongeveer 100 meter te lang was.

De eindtijden waren enigszins verwarrend. Wellicht kwam dit door de op verschillende tijden afgestelde wedstrijdklokken. De handgeklokte tijden bleken zo’n 4 seconden langzamer dan de elektronisch waargenomen tijden. Zo kwam de langzaamste Keurmeester binnen in 19:38 ipv de handgeklokte en vooraf voorspelde tijd tussen 19:40 en 19:45.

Start

Na afloop

De lokale krant Grafschafter Nachrichten schreef over “das niederländische Quartett, das die Wertung des Volksbank-Cups vor der Vertretung des LCN für sich entschied”. Door deze ereplaats konden de Keurmeesters van de mogelijkheid gebruik maken om de prijsuitreiking en journalistieke plichtplegingen van de eerste rang te aanschouwen. Bij deze wedstrijd worden de winnaars rijkelijk beloond met handdoeken, waardebonnen van de (lokale) sportwinkel en vrijkaartjes voor het Kurcentrum. De  huldiging werd opgeluisterd door de blaaskappel Benno en de Muiters.

Opvallend: de actiefoto’s werden korte tijd na de finish op A4-tjes afgedrukt en tentoongesteld.  De lopers konden zo in de euforie na de wedstrijd gelijk een deal sluiten met de fotograaf.

Podium

Eindoordeel

De Bentheimer Waldlauf is een heel toegankelijke wedstrijd die voor alle leeftijden wat te bieden heeft. Van Bambino’s tot älter sacke. Door het gevarieerde parkoers is het onwaarschijnlijk dat er snelle tijden worden gelopen. Toch is de wedstrijd aan te raden voor wedstrijdlopers. De organisatie is perfect en het teamklassement werkt aanstekelijk voor de Mannschaftsgeist. Het klok-incident is een minpuntje, waardoor de score uitkomt op een 9/10.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Wedstrijdkeuringen

Plaats een reactie