Inov-8 Trailroc 245 – trailrunschoen

In de afgelopen weken heeft Keuringsdienst-partner Up Running de Inov-8 Trailroc 245 uitgetest. In de aloude traditie van de Keuringsdienst presenteren we hier een gebruikerservaring. Het betreft een N=1-onderzoek. De trailschoen is bij Up Running te koop voor €97,50.

De productspecificaties

Productspecificaties van de Inov-8 Trailroc 245, of kortweg ‘de 245’:

  • De 245 is een unisex-trailrunschoen: de schoen is geschikt voor mannen en vrouwen.
  • De 245 is verkrijgbaar in ten minste 3 kleurcombinaties: oranje-zwart-geel, zwart-rood en blauw-geel.
  • De drop van de schoen is 3mm.
Trailroc 245 productspecificaties.

Trailroc 245 productspecificaties.

Volgens de fabrikant is de 245 een schoen die zowel tijdens de training als in een wedstrijd te gebruiken is: licht, maar toch stevig. Voor zover een lichtgewicht trailschoen stevig kan zijn. Alhoewel de zool voornamelijk gericht is op lopen op zachte ondergrond, is het ook mogelijk om met de schoen op harde ondergrond te lopen.

Zool van de Trailroc 245.

Zool van de Trailroc 245.

De test

De eerste test vond plaats op de Larense heide. Een lange duurloop. Zou de schoen met een drop van slechts 3mm in staat zijn om een hardloper die gewend is aan dikke, vette hakondersteuning te dragen gedurende een minuut of 90? De eerste passen, op het asfalt van Laren, voelden niet bepaald alsof er op een (Gooische) matras gelopen werd. Het was duidelijk voelbaar dat er een hele dunne zool in de schoen zit. De schoen lijkt, zoals de fabrikant trots aankondigt, de voet een sturende rol te geven. De demping moet grotendeels van de voet zelf komen en dat was flink wennen. Gelukkig was het bos binnen een kilometer bereikt. Het bos is de natuurlijk habitat van de Trailrocs.

“Developed specifically for tearing up hard-packed trails. The super-light Trailroc boasts three outsole compounds. The industry-leading Tri-C combination of soft sticky, hard sticky and endurance rubbers on the outsole ensures the ultimate in trail grip” (Inov-8).

De hard-packed trails van de Larense heide bleken een uitstekende match met de Trailroc 245’s te zijn. De flexibele zolen wikkelen zich soepel om oneffenheden in het pad. Uitglijden is met deze schoenen aan best wel lastig. De lage drop bleek geen garantie voor spierpijn in de kuiten, want zelfs na deze lange duurloop bleven de kuiten soepel.

Na enkele trainingen op de 245’s vielen de volgende eigenschappen op:

  • Grip, grip, grip. Op niet al te glibberige paden (door het voorlopig uitblijven van een echte herfst zijn we niet in staat geweest om onder al te modderige omstandigheden te testen) is de schoen qua grip vergelijkbaar met cross-spikes. Voordeel van de 245’s: een boomstronk of andere verharding/oneffenheid is geen probleem, want de zool van de schoen is flexibel.
  • De bovenkant van de schoen laat los zand door. Door de Soesterduinen rennen leverde soms een schoen vol met zand op.
  • Alhoewel de schoen ook op de weg gedragen kan worden, is het bij de overgang van onverharde naar verharde paden wel heel duidelijk dat deze schoen op de weg onderdoet voor full-time wegschoenen.
Test in een wedstrijd

Voldoet de schoen ook in een wedstrijd? In één wedstrijd is de schoen uitgetest. Een 10km-cross. De BAV-Wintercup in Baarn voldoet aan de 245-wensen: tearing up hard-packed trails. Het parcours: bospaden (deels verhard, deels onverhard), grasstroken op een camping en enkele niet-al-te-diepe plassen.

IMG_6472

Inov-8 Trailroc 245 in actie tijdens de BAV Wintercup in Baarn.

De trainingservaringen vertaalden zich 1-op-1 naar de wedstrijd: op zowel de harde bospaden, het droge gras en de enkele modderige strookjes hielden de schoenen stand. Grip alom. In scherpe bochten kon, voor zover de fitheid van de tester dat toeliet, de snelheid redelijk op peil gehouden worden. De schoenen boden voldoende houvast. Vrij snel na de wedstrijd kwam het grootste nadeel van 245’s schreeuwend naar boven: spierpijn in de kuiten! Een lage drop loopt heerlijk, maar net als met spikes is er een groter risico op spierpijn wanneer de afstanden langer worden.

Conclusie

Heerlijke schoen voor onverharde paden. Gebruik de 245’s met mate en je zult er veel plezier aan bevelen. Pas op met een al te snelle overstap van dikke-zolen-schoenen naar deze vrij minimalistische trailrunschoenen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Diversen, Schoenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s