Thuasne Sport hamstringbrace

Om herhaling van een hamstringblessure te voorkomen is een hamstringbandage een nuttig hulpmiddel, stelt Sportzorg: “Een elastische bandage kun je dragen om het bovenbeen te beschermen en warm te houden. Goed verwarmde spieren en pezen zijn beter bestand tegen rek- en trekkrachten dan koude spieren.”

Reclame: Goedkope hardloopschoenen vanaf €55. Mizuno, Saucony, New Balance en Inov-8 verkrijgbaar bij www.up-running.nl.

Reclame: Goedkope hardloopschoenen vanaf €55. Mizuno, Saucony, New Balance en Inov-8 verkrijgbaar bij http://www.up-running.nl.

Met deze woorden in gedachten testte Keurmeester en Up Running mede-eigenaar Michel een product uit eigen stal: de Thuasne Sport hamstringbrace, of, zoals het product officieel heet, de Thuasne Sport Neopreen Bovenbeenbandage.

De prijs

De Thuasne Sport Neopreen Bovenbeenbandage is door Keuringsdienstpartner Up Running beschikbaar gesteld. De brace is verkrijgbaar bij Up Running voor €19,75.

Het materiaal

De hamstringbrace is gemaakt van zwart neopreen. Neopreen is een synthetisch rubber, ook wel gebruikt in onder andere wetsuits en duikpakken.

De Thuasne Sport Bovenbeenbandage

De Thuasne Sport Bovenbeenbandage

Thuasne Sport classificeert de sportbraces van 1 t/m 5, gebaseerd op de ondersteuning die een brace geeft. De elastische hamstringbandage valt in de eerste en lichtste categorie. Het geeft ongeveer evenveel steun als een volledig ingetapete hamstring krijgt. De hamstringbrace is daarom vooral bedoeld als gebruiksvriendelijke vervanging van compressie via tape.

De hamstringbrace is in 4 verschillende maten te verkrijgen. De maat wordt genomen door de omtrek van het bovenbeen te meten, ongeveer 5cm boven de knie. De brace is slechts in 1 lengtemaat verkrijgbaar. De lengte van de hamstringbrace is ongeveer 21cm.

De test

Door een lichte hamstringblessure was de testende Keurmeester in staat om de hamstringbrace tijdens de revalidatiefase uit te proberen, met goedkeuring van Runninghuis Bunschoten. Dit zijn de belangrijkste bevindingen na ongeveer 5 weken van N=1 testten:

 Voordelen:
 • De hamstringbrace is gemakkelijk in gebruik. Het aantrekken gaat heel eenvoudig. Er is geen gespecialiseerde tapeassistentie nodig.
 • Tijdens trainingen en wedstrijden geeft de hamstringbrace inderdaad de nodige ondersteuning. De hamstringbrace is in verschillende omstandigheden getest, waaronder:
 1.  Bij een 10×400 training zonder hamstringbrace begon de gekwetste hamstring na een herhaling of 3 al te zeuren. Bij eenzelfde training met hamstringbrace duurde het ongeveer 7 herhalingen voordat hetzelfde gevoel optrad.
 2. In een rustige duurloop was het verschil niet te merken. Doordat de hamstring door het lagere tempo minder belast werd, was de pijn zowel met als zonder hamstringbrace nihil.
 3. Tijdens hamstringversterkende oefeningen, zoals uitvalspassen voelt de brace prettig. Het is niet duidelijk of de brace hierin ook daadwerkelijk van nut is.
 4. De Keurmeester heeft sprintsnelheden en zelfs snelheden op 1500m tempo de eerste weken van het blessureherstel vermeden.
 • De hamstringbandage irriteert niet tijdens het rennen. Aan de boven- en onderkant zitten geen naden.
 •  Aan de opdracht om de spieren en pezen warm te houden voldoet de hamstringbrace zeker. De Keurmeester’s hamstring zweette als een otter bij het dragen van de hamstringbrace. Zelfs in rust!
Nadelen:
 • De brace mag niet in de wasmachine. Handwassen is het devies.
 • Doordat de hamstring heel warm gehouden wordt, zweet de sporter extra. Bij langdurige inspanningen onder warme omstandigheden kan dit wellicht nadelig werken voor de vochthuishouding. Alsof je een stukje wetsuit om je been wikkelt. De hamstringbrace is niet uitgetest in duurlopen boven het uur.
 • Alhoewel de hamstringbrace in 4 verschillende omtrekmaten verkrijgbaar is, is de brace slechts in 1 lengtemaat verkrijgbaar. Indien de hamstringscheur hoog in het bovenbeen, vlakbij de kont, zit, dan is deze hamstringbrace niet lang genoeg om de kwetsuur van compressie te voorzien.
 • Tape kan op maat worden aangebracht. De Thuasne Sport hamstringbrace is weliswaar elastisch, maar is niet zo precies in de compressiebehoefte als tape kan zijn.

Daarbij is er nog een punt waarvan de Keurmeester niet goed weet of het positief of negatief is: de hamstringbrace steekt onder de pijp van een korte broek uit en valt hierdoor op. Wees voorbereid op grappige/spottende/geïnteresseerde opmerkingen van andere hardlopers.

Conclusie

Met hamstringbrace onderweg naar 16:21 op de 5000m. ©Bernard Wouters - Klik op de foto voor een wedstrijdverslag.

Met hamstringbrace onderweg naar 16:21 op de 5000m. ©Bernard Wouters – Klik op de foto voor een wedstrijdverslag.

De ultieme test vond plaats tijdens de eerste wedstrijd na het oplopen van de hamstringkwetsuur. Een 5000m baanwedstrijd op een tempo dat als veilig bestempeld kan worden. De hamstringbrace gaf nog een beetje extra zekerheid aan de twijfelende Keurmeester. Tijdens de wedstrijd heeft de Keurmeester geen hamstringklachten ondervonden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Diversen, Hardloopkleding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s