Thuasne Sport Compression Up’

De uitdaging

In onze reeks ‘compressiekousen’ zijn ditmaal de producten van Thuasne Sport aan de beurt. Thuasne Sport is onderdeel van het Franse Thuasne: een fabrikant van medische hulpmiddelen gebaseerd op elastisch textiel. Thuasne heeft recent enkele van haar medische producten omgebouwd naar sportvarianten. De Keurmeesters testten of de Compression Sleeves Up’ en de Recovery Socks Up’ van het in Nijkerk gevestigde Thuasne Nederland de concurrentie met erkende sportcompressiekousen aankunnen. Behalve testers zijn de Keurmeesters ditmaal via Up Running ook verkopers van de testproducten.

Thuasne recovery socks

De 4 peilers van Thuasne 

Thuasne werkt, volgens hun Nederlandse publicaties met enkele, door snelle vertaling onnavolgbaar in Thuasne-jargon beschreven ‘peilers’. 1. Proprioceptie; 2. Warmte; 3. Strapping; 4. Stabilisatie. Enkele Thuasnetische quotes

“Het proprioceptief systeem is een reflex systeem. Het zet spiercontracties in beweging door informatie te verstrekken over de plaats van de gewrichten en over de druk die zij ondergaan. Het is samengesteld uit sensoren die zich ter hoogte van de huid, van de ligamenten en van het gewrichtskapsel bevinden. De producten van Thuasne verbeteren de spierreactie in een risicovolle situatie voor gewrichten.

Warmte is een fysische werkstof die van oudsher wordt gebruikt voor de preventie van spierpijn. Verhoging van de lichaamstemperatuur veroorzaakt een verwijding van de bloedvaten die de prestatie van de bloedsomloop in de betrokken streek verhoogt en zodoende de lokale stofwisseling verbetert. De warmtetoevoer tijdens de gehele inspanning verhoogt de prestatie van de spier en vermindert des te meer de kans op contracturen. 

Strapping zorgt voor ligamentaire versterking door de botten te ondersteunen. De strapping banden vormen een elastische correctie om de omvang van de flexie- extensiebewegingen te beperken en zorgen tegelijkertijd voor de natuurlijke beweging van het gewricht. Alle bewegingen zijn toegestaan en beveiligd. Strapping wordt dus bijzonder aanbevolen voor sportbeoefenaars die hun activiteit weer hervatten of als preventie.

Het principe van de stabilisatie is erop gericht om het uitvoeren van bepaalde bewegingen te remmen en zelfs te verbieden hetzij om de kans op verstuikingen te voorkomen, hetzij de kans op genezing van geblesseerde ligamenten te versnellen, zonder dat het gewricht volledig wordt geïmmobiliseerd. Om de verschillende bewegingen en verplaatsingen in alle richtingen te kunnen doen, voeren onze gewrichten gecombineerde bewegingen uit, zoals draaibewegingen, flexie/extensiebewegingen en translatiebewegingen. Tijdens het sporten worden deze complexe bewegingen gekoppeld aan periodes met versnellingen en abrupte remmingen. Deze periodes kunnen een verminderde controle van de omvang van de beweging tot gevolg hebben en verstuikingen en luxaties veroorzaken.

De verpakking legt de werking van het product uit.

De verpakking legt de werking van het product uit.

Prijzen

Verkoopprijzen per paar: Compression Sleeves: 29,95 euro (mannen: grijs oranje / vrouw: fuchsia); Recovery Socks Up: 43,95 euro (mannen: rood/vrouw: fuchsia).

Wetenschappelijke compressiefeiten en recente inzichten

Zoals al eerder is aangegeven is de Keuringsdienst uiteraard niet in staat om zelfstandig wetenschappelijke data aan te leveren (n=3 en factoren kunnen niet geïsoleerd worden), hiervoor dient een uitgebreider onderzoek met een veel hogere ‘steekproef’ te worden uitgevoerd. De Volkskrant berichtte begin 2014 over het placebo-effect van compressiekousen: “als de kampioen kippenstront eet, dan eet iedereen kippenstront”. Onze eigen bevindingen kunnen, indien de lezer dat wenst, in dit licht beproefd worden.

Even het wetenschappelijk geheugen opfrissen: Uit divers onderzoek is gebleken dat compressiekousen geen significant effect hebben op de (duur)prestatie, de VO2max (maximale zuurstofopname), de hartfrequentie of de lactaatwaarden (lactaat=melkzuur).  Wel wordt mogelijk de kans op shin splints (beenvliesontsteking) wat verlaagd door verminderde trekkrachten aan het periost (beenvlies) van het scheenbeen. Ook is er een verminderde toename van het enzym creatinekinase (CK) aangetoond. Dit wijst op  minder spierschade na  intensieve inspanning.

Gradient compression stockings?

Compressiekousen hebben dus mogelijk enig positief effect op het voorkomen van beenvliesontsteking of  spierschade. De vraag is of Thuasne-kousen ook daadwerkelijk tot de ‘hardcore’-compressiekousen kunnen worden gerekend. Naar onze mening geven de Thuasne kousen wel enige steun, maar kan de kous niet volledig onder de, voor patiënten met ader- en spierpompproblemen voorgeschreven, ‘gradient compression stockings’ worden geschaard. Hierbij hoort de druk van onder, bij de enkel, erg sterk te zijn en wordt de druk afgebouwd tot boven in de kuit. De Thuasne-kous is echter ook niet bedoeld voor patiënten met dergelijke medische problemen.  

Maat

De maat van de Thuasne-kous wordt genomen bij de enkel. Hardlopers met dezelfde enkelomtrek maar een andere kuitomtrek of onderbeenlengte krijgen dezelfde maat compressiekous aangemeten.

De omtrek dient net iets hoger dan de enkel gemeten te worden.

De omtrek dient net iets hoger dan de enkel gemeten te worden.

Dat de maat van de sokken belangrijk is, bleek tijdens de eerste duurloop met Thuasne-sleeves. De sleeves van de Keurmeesters zakten af. Wat bleek: we hadden de instructies niet juist opgevolgd en de omtrek van de enkel gemeten! De Keurmeesters herstelden hun fout en met een maatje kleiner bleken de Thuasne-sleeves (en ook de compressiekousen) prima te functioneren. De Keurmeester met scheen- en kuitklachten merkte dat de compressiekousen voor minder scheenbeenirritatie zorgde. Een andere Keurmeester, die met de dikke kuiten, ervoer na een zware training minder spierpijn door het dragen van ofwel de sleeves, dan wel de compressiekousen.

Franse rek

Thuasne heeft ons uitgelegd dat er bij compressiekousen een verschil is tussen de zogenaamde Franse en Duitse rek. De hierboven beschreven ‘gradient compression stockings’ vallen doorgaans onder de Duitse rek: een stugge sok die niet meegeeft en zware compressie geeft. Thuasne-kousen maken gebruik van Franse rek en zijn niet gericht op dergelijke sterke ‘gradient compression’. Franse rek geeft iets minder compressie dan Duitse rek en is daardoor gebruiksvriendelijker en beter geschikt voor actieve sporters. Het aantrekken van de kousen gaat relatief eenvoudig.

Het materiaal van de kousen is uitermate geschikt voor sportactiviteiten. De Keurmeesters kregen geen uitdrogingsverschijnselen of andere ongemakken door het dragen van de kousen.

©Ries de Beer

©Ries de Beer

Eindoordeel

Na een eerste, door een verkeerde maatmeting door de Keurmeesters, minder geslaagde kennismaking met de producten van Thuasne, zijn we toch enthousiast geworden. De compressiekousen en -sleeves zijn een welkome aanvulling op de sportcompressiekousenmarkt! De uit de brandwondenzorg afkomstige producent heeft het product aangepast aan de behoeften van hardlopers. De Franse revolutie van compressiekousen zou zomaar kunnen slagen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Runningsokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s