Amersfoortse Bergcross

Naam: Amersfoortse Bergcross

Plaats: Amersfoort

Organisatie: AV Altis

Parkoers: 8,8km (heren) en 6,6km (dames) cross.

Inschrijfgeld: Wedstrijd senioren en masters: € 7,50; Trimloop € 7,50.  Na-inschrijven ter plaatse kost € 2,50 extra.

Prijzen: “Voor de nummers 1, 2 en 3 van de heren en de nummers 1, 2 en 3 van de dames:

  1. € 80,-
  2. € 60,-
  3. € 40,-

“Bovendien stelt Runnersworld voor de nummers 1, 2 en 3 van iedere categorie waardebonnen (€25-€20-€15) ter beschikking”. De podiumklanten krijgen een medaille als herinnering.

Herinnering: een sjaal en muts.
Extra: “Klaverblad Verzekeringen Amersfoortse Bergcross maakt deel uit van RUN#033. RUN#033 is het hardloopcircuit van Amersfoort”.
Reclame: Goedkope trailschoenen van Inov-8 zijn verkrijgbaar bij www.up-running.nl.

Reclame: Goedkope trailschoenen van Inov-8 zijn verkrijgbaar bij http://www.up-running.nl.

Vooraf

De Amersfoortse Bergcross is, de naam zegt het al, een crosswedstrijd bovenop de 44 meter hoge Amersfoortse Berg. De organisatie prijst de wedstrijd aan: “De Klaverblad Verzekeringen Amersfoortse Bergcross is één van de mooiere crossen van Nederland. Met name door het geaccidenteerde, heuvelachtige parcours. De Klaverblad Verzekeringen Amersfoortse Bergcross is een kuitenbijter eerste klas! De ultieme uitdaging voor iedere crosser. Voor zowel de recreant als voor de wedstrijdloper”. Dat moet de Keuringsdienst in eigen stad natuurlijk meemaken.

Per fiets de Amersfoortse Berg beklimmen is een goede warming-up. Voor de opgewarmde atleet liggen de startnummers bij de ingang van het terrein klaar. De omkleedruimte is uniseks. Er zijn geen bankjes en vloerzeil. Omkleden gebeurd dus in de stijl van de wedstrijd: in de modder. Twee mobiele wc’s, een plaskruis en een heleboel bomen behoren tot de toiletmogelijkheden.

In het startvak

Een brede startlijn maakt de start eenvoudig. Er hoeft niet voor plaatsen gevochten te worden. De aanwezige speaker doet de voorbeschouwing en informeert het publiek over wat er komen gaat.

De wedstrijd

De wedstrijd voert de atleten viermaal (de dames driemaal) over een ongeveer 2,2km lange ronde. Het beloofde geaccidenteerde, heuvelachtige parkoers slingert over bospaden. De ondergrond van de bospaden varieert van aangestampt zand tot los zand en met kiezelstenen bestrooide stroken. De wedstrijd is op spikes te lopen, maar dit is niet ideaal. Op gewone schoenen lopen is echter ook niet ideaal. Sommige bochten zijn drassig en worden naarmate de wedstrijd vordert steeds verder uitgetrapt. Hier komen spikes van pas. Op een klein bruggetje en langs een afdalingsfietspad zijn de ongespijkerden in het voordeel. Door de afwisseling van dalen, klimmen en bochten is het moeilijk om op dit parkoers in je ritme te komen.

Kopgroep in ronde 1 -  ©Richard van Egdom

Kopgroep in ronde 1 – ©Richard van Egdom

Opvallend: de latere winnaar liep in de tweede bocht de verkeerde kant op en moest door achtervolgers gecorrigeerd worden. Verderop in het parkoers waren meer onoverzichtelijke punten waar het voor de atleten van verre niet duidelijk was welke richting er gekozen moest worden. De lokale Keurmeester liep in overmoed toevallig de eerste ronde op kop; dit voorkwam verkeerde afslagen. Afzetlinten in een onoverzichtelijk bos lijken geen goede vervanging van vrijwilligers die de juiste richting wijzen.

Na afloop

De finishende atleet wordt begroet met soep. De deelnemende Keurmeester heeft de soep niet geprobeerd. Direct na een zware inspanning leek soep niet de juiste hersteldrank. Water of sportdrank is alleen tegen betaling te verkrijgen. Er is geen kraan aanwezig/gevonden door de Keurmeester. Er is geen douchegelegenheid.

De uitslagenverwerking is niet helemaal goed gegaan. Het lijkt erop dat de tijdwaarneming iets meer dan een minuut na de werkelijke start in werking is getreden.

Podium op het hoogste punt van Amersfoort - ©Joshua Groen

Podium op het hoogste punt van Amersfoort – ©Joshua Groen

1 reactie

Opgeslagen onder Diversen

Een Reactie op “Amersfoortse Bergcross

  1. coach Richard

    willen ze , zoals in het AD/AC stond ,een grote cross van maken moet er nog heel veel gebeuren. Denk dat zoiets heel moeilijk gaat worden gezien de locatie/ruimte etc. Laat het maar een leuke regionale cross blijven met misschien clubkampioenschappen van de diverse regioverenigingen aan verbonden en niet zoals nu een week later….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s