Beemster Ringdijk Marathon

De Feiten

De Beemsterringdijk is de dijk rondom de Beemster Polder, een uniek stukje natuur zo’n 20 kilometer ten noorden van Amsterdam. Het parkoers van de Beemster Ringdijk Marathon volgt als vanzelfsprekend de Beemster Ringdijk. De Keurmeesters testten de loop die mogelijk op de hardloopkalender geplaatst wordt.

Parkoers Beemster Ringdijk Marathon

Bij de start is voldoende parkeergelegenheid, zeker als met enige creativiteit geparkeerd wordt, dan is binnen 50 meter van de start goed te parkeren. De start en finishstreep werd provisorisch enkele ogenblikken voor de start gemaakt. De starttijd werd in overleg met de deelnemers vastgesteld op 14.45.

De Beemster Ringdijk Marathon kent het estafetteprincipe, met de unieke verhouding tussen lopen (2 delen) en fietsen (1 deel). Dit betekent dat er één deelnemer van ieder team op de fiets zit, terwijl er twee lopen. Wanneer en waar er van fietser gewisseld wordt maakt niet uit, als uiteindelijk maar de totale afstand wordt afgelegd. Deze afstand bleek uiteindelijk zo rond de 38,5 km te liggen. Iets te kort voor een echte marathon.

Mascotte koe kees hans martijn

Maar goed, dit betrof ook een try-out, met één team dat meedeed aan de strijd tegen de elementen. Er moest driemaal een grasstrook worden overwonnen met gras tot kniehoogte en eindeloos veel hekken om de diverse schapen uit elkaar te houden. De schapen begeleiden de lopers de eerste 17 kilometer, daana houden de grasstroken op en voert het parkoers over asfaltwegen en fietspaden terug naar de start/finish streep in Kwadijk (Verloreneinde). Deze lokatie is geheel door de deelnemers zelf gekozen. Voor de officiële marathon zal in de toekomst een andere startlocatie worden gekozen met meer parkeerplekken.

Verloreneinde

De Achtergronden

Drie jaar geleden is bij Kees van Rijn het idee ontstaan om een marathon over de Beemsterringdijk te organiseren  in het kader van ‘Beemster 400 jaar’. Kees heeft toen de hele route in kaart gebracht en getoetst op veiligheid en haalbaarheid. Het idee was om bij het sportcomplex ZOB te starten, omdat dit complex langs de dijk gelegen is en voldoende parkeergelegenheid biedt.
Met dit voorstel is Kees van Rijn namens NEA Volharding naar het bestuur van Beemster 400 gegaan. Het bestuur prefereerde echter een 2-daags fietsevenement om en over de dijk. Dus het voorstel kon de ijskast in.

Een aantal maanden geleden stelde Martijn, de zoon van Kees, bekend auteur van stukken voor deze website, voor om de Beemsterringdijk rond te rennen. Hij verlangde naar een uitdaging in een mooie bijzondere omgeving. Omdat zowel Kees als Keurmeester Hans ook wel oren hadden naar een mooie bijzondere loop is besloten om te gaan lopen in estafettevorm (constant 2 lopers en de 3e afwisselend op de fiets). En zo geschiedde het.

De Voorbereiding

Fietsendrager fiets op auto

Hoewel de voorbereidingen al een aantal jaren geleden getroffen zijn wat betreft de route – in 1612 is de Beemsterpolder drooggelegd en vormde de dijk de natuurlijke begrenzing tussen de boerenweilanden en de Beemsterringvaart – is het idee van een marathon over de schitterende dijk, die kronkelend van De Rijp naar Purmerend, via Avenhorn en Schermerhoorn weer terugkomt in De Rijp, veel minder oud. Ook de voorbereidingen voor de eerste “wedstrijd” zijn in het nabije verleden getroffen. Tas pakken, naar de organisatie rijden, inschrijven, met de mascotte op de foto, lekker kopje koffie. De fiets op de fietsendrager en op naar de start, bij het “Verloreneinde”. Gelukkig is de startplaats nergens op van toepassing.

Nog even snel een startstreep, welke eveneens als finishstreep diende, getrokken. Nu maar van start…..

StartstreepStartmoment

De Wedstrijd

De temperatuur was bij aanvang aangenaam. Al steeg de temperatuur sinds het startschot gestaag. De zweetdruppeltjes pingelden over de gezichten van de drie avonturiers. Het werd een mooie maar zware tocht, maar zeer de moeite waard. Veel nostalgische momenten kwamen boven, bekende punten op het parkoers zorgden voor sterke en leuke verhalen. De Keurmeesters en de organisator werden door hun eigen meegebrachte catering verblijd. Al moest de fietser, de stalen ros, met de cateringdoos over 25 damhekken slingeren om vervolgens door het hoge gras achter de twee lopers aan te scheuren. Jawel, twee lopers en één fietser. Dus twee etappes lopen, één herstellen (?) op de fiets. Het parkoers was makkelijk te volgen; over de dijk zonder enige concessie.

De kilometers schoten onder de zolen van de drie toplopers heen. De uitdaging om de dijk te ronden lijkt geen enkel probleem. De grashalmen en de schapen moedigden de lopers aan. Na de derde grasstrook waren er nog ruim 20 kilometer af te leggen. De bidonnen in de doos werden steeds leger. Na Schermerhoorn werd het echt afzien, de zon brande op de armen, hoofd en benen.

Cateringdoos

Regelmatig werd er extra tijd besteed aan de aanvulling van het nodige vocht. Bij de De Rijp, zo’n 15 kilometer voor het einde stond de enige verversingspost. Zoon Joris en de moeder van Martijn, echtgenoot van de organisator stonden daar met versnaperingen en extra drinken. Even genieten van het moment, een paar schitterende foto’s voor de krant en dan verder. Nu werd er wat creatiever omgegaan met de geplande wisselmomenten. Maar desondanks bleef het tempo behoorlijk hoog.

Tijdens de marathon

Purmerend kwam in zicht, nog zo’n 5 kilometers te gaan. De turbo ging erop, maar er bleef genoeg adem over voor een grap en een praatje. De zweetdruppels veranderden in stroompjes op onze huid. We hadden dorst, we hadden trek. Nog een laatste versnelling. Daar was de finishstreep, die we drieeneenhalf uur geleden getrokken hadden. Even uitblazen, een fotoshoot en dan de fiets weer op de drager. Op naar de beloning! Een heerlijke nasischotel werd ons voorgezet, afgesloten met pudding en ijs. Daar waren de lijven van de keurmeesters echt aan toe.

juichend bij de finish

Het moge duidelijk zijn, dat deze try-out voor herhaling vatbaar is. Er moet hier en daar nog wat worden gesleuteld aan het parkoers om de exacte afstand te verkrijgen, maar ook om de flora en fauna te ontzien. Op dit moment wordt druk gewerkt om deze “wedstrijd” op de kaart te zetten. En dan met de hulp van onze Keurmeesters. We houden je zoals altijd op de hoogte.

Eindoordeel

Het is moeilijk om een echt onafhankelijk oordeel te geven over deze wedstrijd vanwege de verbintenis die we nu al hebben en voelen met dit evenement. Het is een potentiële topwedstrijd, met een focus op genieten, natuur en gezelligheid. Volgend jaar staat de deur open voor meer teams om aan dit bijzondere evenement deel te nemen. Zien we dan ook jou terug en neem je het dan op tegen de Keurmeesters? Het evenement krijgt van ons op dit moment een 8/10.

Prijsmuizen

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Testlopen

Plaats een reactie