Wedstrijdkeuring: Henschotermeer Games (editie 24 juli 2013)

207658_418590058220738_471859751_n

De feiten

Naam: Henschotermeergames

Plaats: Henschotermeer, een recreatieplas in de gemeente Woudenberg op de Utrechtse Heuvelrug.

Organisatie: “VE-M, Persista, WE-Link”

Parkoers: Alle programma-onderdelen vinden plaats rond en in het Henschotermeer. Start- en finish zijn op dezelfde plek en wel op het begin van het terrein bij het gebouw van de Langlaufclub. De looponderdelen worden afgewerkt op het fietspad rond het meer. De organisatie geeft aan dat dit 25oo meter is. Bij de 1500 meter wordt via de brug over het meer gelopen. Voor de Run-Swim-Run wordt uiteraard gezwommen in het Henschotermeer.

HenschotermeergamesAfstanden/programma: De Henschotermeer Games worden gehouden op twee woensdagavonden in het begin en einde van de zomervakantie in Midden Nederland: 24 juli en 14 augustus. De Henschotermeer Games bestaat telkens uit vier onderdelen: 1500m (zowel een Kidsrun als een volwassen versie),  een Run-Swim-Run en een duo-estafette over respectievelijk 15km (24 juli) en 10km (14 augustus).

Het programma van  24 juli19.00u 1500m KidsRun; 19.00u 1500m Volwassenen; 19.02u Run-Swim-Run (2,5km-500m-2,5km); 19.45u 15km Estafetteloop duo’s (twee lopers in elk team, elk teamlid loopt 3 keer 2,5km).

Het programma van 14 augustus: 19.00u 1500m KidsRun; 19.00u 1500m Volwassenen; 19.02u Swim-Run-Swim-Run (250m-2,5km-250m-2,5km); 19.45u 10km Duoloop (twee lopers volbrengen gezamenlijk 10km).

Inschrijfgeld (voorinschrijving): 1500m: 6 euro; run-swim-run: 7 euro; duo-run: 12 euro.

Prijzen: geen

Herinnering: geen

De achtergronden

Van de website: “De Henschotermeer Games is een gezellig en sportief evenement geschikt voor de hele familie. Deze wedstrijd over twee woensdagavonden in de zomervakantie is geschikt voor iedereen, van jong tot oud en van topsporter tot amateur….. Bij alle onderdelen zijn de afstanden zo gekozen dat deze goed te doen zijn voor de meeste sporters….Tijdens het evenement zal er muziek te horen zijn en zal een speaker verslag doen van de wedstrijd. Ondanks dat gezonde rivaliteit bij de Henschotermeer Games zeker welkom is, blijft meedoen belangrijker dan de snelste tijd neer zetten. De combinatie van de prachtige omgeving, de gezelligheid en de sportiviteit maakt de Henschotermeer Games juist zo bijzonder. Jong en oud doen mee en iedereen is welkom; de getrainde atleet en de enthousiaste sportievelingen!“.  

Aangezien er geen prijzen zijn en er geen officieel klassement is, keuren we de Henschotermeergames in de geest van het evenement: meedoen is belangrijker dan winnen.

De voorbereiding

Op een zomeravond is het Henschotermeer prima bereikbaar met de fiets en auto. Wees wel voorbereid op parkeerkosten van 4 euro (goedkoper dan de normale Henschotermeer-parkeerkosten). Er heerst een ongedwongen sfeer en we kunnen hier herhalen wat de organisatie op haar website meldt: het is gezellig.

De wedstrijd

De 1500 meter is zowel een kidsrun als een volwassen afstand. Dit geeft een wat koddig gezicht bij de start, maar zorgt wel voor ‘verbinding’, zoals de speaker meldde.

De top van het 1500m-veld start vooraan

De top van het 1500m-veld start vooraan

Het rondje om het meer van ongeveer 2,5km (wij vermoeden dat het iets korter is) is geasfalteerd, heuvelachtig en bevat enkele lastige bochten. Geen parkoers voor snelle tijden, wel mooi om onder zware omstandigheden meters te maken. De wisselzone bij de estafette ligt op het strand. Alhoewel het parkoers niet is afgezet hebben de hardlopers geen last van voorbijgangers op het parkoers. De meeste badgasten zijn zelfs op een bloedhete dag al voor 19:00 uur huiswaarts gegaan.

Het zwemgedeelte van de Ren-Zwem-Ren is opgedeeld in 2 keer heen-en-weer ploeteren langs een lijn. Van strand naar strand. De zwemmers dienen hierdoor 4 keer in en uit het water te gaan. Er gelden geen officiële triatlon-regels. Het is dus toegestaan om zonder shirt rond te rennen.

De speaker (en tevens organisator) luisterde het geheel op en maakte van de mogelijkheid gebruik om volop reclame te maken voor andere evenementen.

Eindoordeel

De Henschotermeergames zijn vergelijkbaar met de al eerder gekeurde Fun-Triatlon: kleinschalig, gezellig, voor ieder wat wils. Wedstrijdatleten kunnen het evenement benutten als trainingsmogelijkheid. Qua prijs-kwaliteit is dit evenement echter  duurder dan de Fun-triathlon. Vooral de 1500m (en speciaal voor de jeugdige lopers) is relatief duur t.o.v. de andere onderdelen. Om het evenement nog wat toegankelijker en meer ‘voor elk wat wils’  te maken kan overwogen worden om ook de estafetteloop open te stellen voor sololopers.  Ook dit blijft een mooie manier om op een toegankelijke manier kennis maken met hardlopen en 2/3 van de triatlonsport: 7,5/10.

Tip: zorg er voor dat de Ice-packs de volgende keer echt koud zijn 😉

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Wedstrijdkeuringen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s