FUN-Triatlon AV Triathlon

funtriposter3De feiten

Naam: FUN-Triatlon

Plaats: Amersfoort, bij het clubhuis van Av Triathlon,

Organisatie: AV Triathlon

Parkoers: Zwemmen gebeurt in het Bosbad, fietsen gaat over verharde wegen (verkeersarm, maar niet verkeersvrij) van het clubhuis van Av Triathlon richting spoor, naar rechts tot vlakbij de fietstunnel en vice versa. Het lopen gaat over bospaden door het openlucht-theater en langs de bosvijver.

Afstanden: Kids (tot 13 jaar): 100 meter zwemmen, 3 kilometer fietsen en 1 kilometer hardlopen.

Volwassenen (vanaf 13 jaar): 200 meter zwemen, 5 kilometer wielrenen en 1 kilometer hardlopen.

Starttijden&inschrijfgeld: de aanvang van de jeugdwedstrijd was om 19.00u, de teamrelay startte om 19:30u. De kosten werden mooi laag gehouden, slechts € 2,00 per deelnemer (voor een team dus totaal € 6,00).

Prijzen: geen, het was just voor de fun! Wel is er tijdsregistratie en een uitslagenlijst.

De achtergronden

Op woensdagavond 3 juli 2013 organiseerde AV Triathlon voor de tweede keer de FUN-Triatlon. Na een eerste try-out in 2012, probeerde de organisatie in 2013 het evenement wat verder uit te bouwen. Doelstelling was volgens de organisatie “om er een leuk laagdrempelig evenement van te maken om met name jeugd maar ook volwassenen die wel eens iets met triatlon zouden willen doen de mogelijkheid te geven hieraan deel te nemen”. Er werd enthousiast op de site van Av Triathlon opgeroepen: “Pak die kans! Ook voor de meer ervaren triatleten is dit een leuke afwisseling in de training of een mooie mogelijkheid om de wissels nog eens extra te oefenen”. Naast het feit dat deze FunTriathlon georganiseerd werd door de vereniging waar alle Keurmeesters lid van zijn en er gegarandeerd veel bekenden aanwezig zouden zijn om ‘fun’ mee te kunnen hebben was deze oproep de ‘trigger’ voor twee keurmeesters om zich in te schrijven voor de team-relay en om dit funtriathlongebeuren eens nader op de weegschaal te leggen!

De wisselzone

De wisselzone

Er was dus een wedstrijd voor jeugd tot en met 12 jaar. Dit was een individuele wedstrijd over 100 meter zwemmen, 3 km fietsen en 1 km hardlopen. Voor jeugd vanaf 13 jaar en volwassenen werd er een teamrelay georganiseerd. Dat betekent dat ieder teamlid persoonlijk 200 meter zwemmen, 5 km fietsen en 1 km hardlopend aflegt. Zodra het eerste teamlid zijn of haar triatlon heeft volbracht, wordt het volgende teamlid aangetikt enz. Pas zodra het derde teamlid is gefinisht werd de finish-tijd vastgesteld en is de strijd gestreden. De samenstelling van het team was vanwege het Funkarakter volkomen vrij! Het fun-karakter was ook terug te zien in de fietsen. Naast zeer exclusieve tijdritfietsen, waren er ook MTB’s en stadsfietsen op het parcours te bewonderen.

De voorbereiding

Het clubhuis bevindt zich in het sport&bosterrein Birkhoven, vlakbij Dierenpark Amersfoort. Er is vanwege o.a. de aanwezige hockeyclub en de meer dan 1000 leden tellende atletiekvereniging Av Triathlon meer dan voldoende gratis parkeergelegenheid aanwezig. De inschrijving was reeds gebeurt via inschrijving.nl maar de betaling vond plaats in het ruime clubgebouw. Na betaling van de twee euro werd deskundig met een watervaste stift het nummer stoer op de arm aangebracht. Er waren volop goed geïnstrueerde vrijwilligers cq parkoerswachters aanwezig. De sfeer was gemoedelijk en omdat onze Keurmeesters goed op tijd aanwezig waren was er voldoende mogelijkheid om in alle rust het fiets en loop-parkoers te verkennen. Dat was vooral van belang voor het fietsparkoers. Er waren een paar ingewikkelde wendingen nodig om in volle snelheid de juiste koers te varen. Bij het verkennen van het loopparkoers bleek de afstand van 1km iets te kort was ingeschat door de organisatie.

De Wedstrijd

Zwemmen in het bosbad

Zwemmen in het bosbad

Het zwemonderdeel

Het 25-meterbad, zoals in de flyer aangegeven, bleek ineens verlengd te zijn tot 50m. Er moesten vier baantjes getrokken om de afstand van 200 meter te halen. Het zwemmen in het Bosbad was prima, enkel waren de afzetlinten wat moeilijk te zien in het water.

Een goede gelegenheid voor triatleten om wissels te oefenen.

Een goede gelegenheid voor triatleten om wissels te oefenen.

Het fietsonderdeel

Na het zwemmen moet er eerst een paar honderd meter gelopen worden voordat in het wisselpunt de fiets gepakt kan worden. Het fietsen bij deze triatlon vergt wat alertheid. Het parcours is niet verkeersvrij en kent twee lastige bochten. Op cruciale punten stonden wel goede en alerte parcoursposten. Aangezien het parcours 2,5 kilometer heen was en na een krap keerpunt weer in tegengestelde dezelfde weg terug, was het in de bochten soms goed opletten op tegenliggers. Verder zitten er wel wat gaten of hobbels in het wegdek. Al met al voor een dit laagdrempelige evenement een prima parcours.

Het looponderdeel

Na de wissel op het grasveld voor het clubgebouw van AV Triathlon wacht de loper een rondje hardlopen van ruim 1 kilometer over een onverhard parcours. Het eerste deel gaat door het openlucht theater, daarna wat lastige stukken door het bos. De finishlijn lag voor het clubgebouw getrokken.

Het eindoordeel

We beoordelen deze triatlon ook zoals het door de organisatie wordt aangeprezen: voor de FUN! En lol hebben we zeker gehad, het is een leuk, gezellig en mooi kleinschalig evenement. Voor de serieuze triatleet kan het een mooie test zijn, maar voor de mensen die op een makkelijke manier willen kijken wat een triatlon is, is dit een prima begin. Eindoordeel: 8/10.

De koploper na 1 keer zwemmen en 1 keer fietsen

De koploper na 1 keer zwemmen en 1 keer fietsen

3 reacties

Opgeslagen onder Wedstrijdkeuringen

3 Reacties op “FUN-Triatlon AV Triathlon

  1. Leuk geschreven. Volgend jaar proberen 2 andere loopmaten zo gek te krijgen dat ze met mij mee willen doen

  2. Peter

    Haha, dat van het zwembad had ik ook gezien, foutje bedankt van mij 😉 vond het bad ineens wel erg groot voor 25m.

  3. Pingback: Wedstrijdkeuring: Henschotermeer Games (editie 24 juli 2013) | De Keuringsdienst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s